Monday, January 30, 2012

Cara membuat gigi kuning menjadi putih


ASSALAMUALAIKUM Readers ! 
entry Diha kali ini mengenai kebersihan diri . .
Diha tahu,kebanyakkan gigi yang kuning bukanlah kerana tak gosok gigi . .
ada faktor-faktor yang lain juga . . 



CARA-CARA PERTAMA ADALAH : 


1. Arang Kayu
Sebenarnya arang kayu juga sangat bagus untuk membersihkan kesan kuning pada gigi,
 namun bahan ini berbahaya kerana boleh merosakkan enamel secara kekal dan 
menimbulkan rasa sakit pada gigi. Oleh itu, anda sebaiknya tidak mencuba cara ini.
2. Lemon dan Garam
Anda boleh mendapatkan gigi putih cemerlang dengan menggunakan 
ubat gigi sendiri yang dihasilkan dari beberapa titisan jus lemon
 yang telah dicampur dengan sejumput garam dapur.
 Aplikasikan ia ke gigi dan gosok secara lembut seperti ketika 
anda sedang memberus gigi. Ini akan membantu menghilangkan kesan karat pada permukaan gigi.
3. Kulit Limau
Gosok gigi dengan menggunakan bahagian dalam kulit limau. 
Kulit limau mengandungi unsur pemutih yang sangat lembut,
 yang akan membantu menghilangkan kesan karat
 pada gigi tanpa membahayakan lapisan enamel gigi.
4. Daun Kari
Ambil enam helai daun kari, lalu dijemur di bawah terik matahari
 hingga kering dan rangup. Kisar keenam helai daun kari tersebut,
 setelah itu tambah kulit limau serbuk. Gosok campuran ini ke gigi setiap hari, 
maka nescaya dalam dua minggu anda akan mendapatkan gigi yang putih semulajadi.
5. Strawberi
Strawberi bukan sekadar buah yang enak untuk dinikmati. 
Selain kaya vitamin C, strawberi juga dikenali mempunyai khasiat 
untuk membersihkan gigi. Walaupun rasanya manis, strawberi tidak berbahaya
 bagi kesihatan gigi. Sebaliknya, buah ini boleh membantu 
menghilangkan kesan karat pada gigi dan membuatkan gigi menjadi putih berseri.
6. Ekstrak Epal dan Cuka Putih
Ekstrak buah epal dan cuka putih juga sangat berkesan menghilangkan 
kesan karat pada gigi, kerana kedua-duanya mengandungi unsur pemutih
 yang membantu menghilangkan kotoran dengan cepat. 
Akan tetapi kedua-dua bahan ini sifatnya sangat keras, sehingga
 penggunaan secara harian akan menimbulkan kerosakan pada
 lapisan enamel. Selain itu, rasanya juga sangat pahit.

No comments:

Post a Comment